Bezoekje aan Mieke in Gracias Lempira
Door: Caroline
Blijf op de hoogte en volg Caroline
07 April 2009 | Honduras, La Lima
Hier ben ik alweer se, snel he?
Ja de verhaaltjes volgen nu wat sneller op elkaar omdat ik anders alles vergeet :p en zo blijven jullie ook beter op de hoogte he!
Wel het is nu Semana Santa, zoals bij jullie paasvakantie,dus had ik tijd om eens een bezoekje te gaan brengen aan Mieke en Ricardo, een koppel dat Lore en ik hebben leren kennen in december rond kerst en die ons hadden uitgenodigt om hen in Gracias Lempira eens te bezoeken. Zo zijn Lore en ik dan vrijdag vertrokken op zo een oude amerikaanse rammelbus en hebben we daar wel zo'n 6tal uur in gezeten! Toen we dan achteraf wilden uitstappen plakten we gewoon vast aan de zetels van de warmte :p Gracias is een dorpje dat in het westen van Honduras ligt en is totaal anders van Lima waar ik woon en ook nog anders waar Lore in Tocoa woont. Het is iets in de bergen en is erg typisch. Het volk daar zijn lencas, die als traditie pottenbakken en waarbij de mannen echte cowboys lijken met hun hoeden, botjes en hun overgeladen paardje en de vrouwen met hun flashy kleedjes en stukjes doek op hun hoofd. De sfeer is er ook veel rustiger en veiliger en de omgeving in het centrum zelf is zo koloniaal.
Mieke is trouwens een belgisch meisje dat 7 jaar geleden hier heen kwam met afs en hier nu woont samen met haarhondurese vriend die geschiedenisleraar is. Dit bracht vele voordelen mee, want hij heeft ontzettend veel informatie gegeven over de historie van het volk en hun tradities etc. Zo zijn we zaterdag samen met de leerlingen van Ricardo op lencatrail gegaan waar we 4 dorpjes wat verderop van het centrum hebben bezocht. La campa, san Marcos de caiquin, san sebastian de colosuca en Colhoete. Daar waren er telkens heel mooie koloniale kerkjes te zien met spaanse-arabische invloeden. Er hing telkens een heel rustige verlaten sfeer en de mensen zijn daar duidelijk anders dan in de steden! Waar ik wel van verschoten was, is dat de Spanjaarden tijdens de conquista echt niet zon heel goeie invloeden heeft achtergelaten. Die typische volkeren zijn daardoor bijna uitgestorven omndat de spanjaarden het daar even wilden veranderen en veroveren en nog veel meer.. Al bij al is er allegeluk nog een deel van de lencacultuur en hun tradities overgebleven zoals onder andere hun pottenbakkerijen. Ik heb er vele fotojes van maar die staan op facebook, dus dan moetje daar maar eens langs gaan alsje tijd hebt.
Diezelfde dag hebben we heerlijk gekookt in zo een potje, anafre genoemd, dat door lencas gemaakt is en bedoeld is om eten in te stoppen,bijvoorbeeld bonensaus met kaas en dan zo met nachos indippen, hmm. Ik heb ook zo een potje gekocht, dus in belgië kanje altijd eens op bezoek komen om het te proeven. Ik denk zelfs dat je het ook als chocoladefondue kunt gebruiken, dus dat zal ik nog moeten ondervinden.. Bij dit hebben we ook huacamole gemaakt en dat is een slaatje van geplette avocadomet fijn gesneden stukjes tomaat en ajuin en voor de smaak nog beetje citroensap en kruiden. Zeker eens proberen! Wat ik leuk vind, is zo nieuwe gerechtjes lere maken die ik dan binnenkort in belgië ook zeker eens zal maken.
Zondag zijn we in devoormiddag naar een typisch marktje gegaan om ingrediënten te kopen om ne goeie spaghetti te maken en in de namiddag zijn we wat gaan afkoelen in een zwembad dichtbij het appartementje waar we verbleven. Enkele uurtjes later wanneer het een beetje begon af te koelen door de zonsondergang zijn we op weg gegaan naar aguas termales (warmwaterbronnen) en ee das cool. Khad dat nog nooit gezien en was blij verrast! Wel gek, zo zwemmen in warm water, jullie moeten echt allemaal ooit eens naar honduras gaan en al die verschillende dingen bezoeken. Want ik zeg jullie dit allemaal, maar ik zou jullie dit ook allemaal graag eens in het echt laten zien en laten meemaken.
Voor derest hebben we veel verkend, in zo een mini mototaxitje rondgereden, een heek stuk meer van de hondurese cultuur leren kennen en begrepen hoe het hier nu allemaal ging vroeger.
Ik wens jullie allemaal een zalig pasen, een rustgevende paasvakantie en datje geniet van alles! Want tgaatsnel...
Ik denk aan jullie en hou jullie goed
dikke zoen
08 April 2009 - 17:38
Emilie:
hellooo
amai mooie fotos caroline.inderdaad gezellig stadje. beetje lijk copan denk ik. en santa rosa.. leukleuk. tot zaterdag :)
xx -
09 April 2009 - 10:31
Sandra:
Amai Caro, wat jij al niet allemaal gaat mogen maken!! Koekjes, cake,guacamole, baleadas, bonensaus met kaas en nachos's,... :) Zie dat je niet teveel belooft, daar zou weleens misbruik van gemaakt kunnen worden, haha.. ;) Ooooh.. ik kijk er echt superhard naar uit om je terug te zien!! Zeker toen het even goed weer was: 'k had je bijna gebeld om een terrasje te doen.. Ik hoop dat het echt supermooi weer is als je terugkomt, dan moeten we barbecue'n, mojito's maken, dansen,frisbeeen.. Heerlijk :)
Geniet nog van je laatste 90 dagen!
-x-